Mode in la Basilique-Cathédrale de Saint-Denis

Een unieke kans om mode te bezichtigen in a prachtig gothic bouw.

Als je van mode en architectuur houdt en je bent toevallig in Parijs, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de Basilique-Cathédrale de Saint-Denis. Tot 10 Juni 2016, is het mogelijk om de expositie “Grand Royal Gowns” van Lamyne M. te bezichtigen in het mooie Saint-Denis Basilique in Parijs.

Basilique-Cathédrale de Saint-Denis is een prachtig gothic bouwerk. Voor architectuur liefhebbers een waardig gebouw om een dagreisje voor in te plannen. Waarom? De Basilique was since de vijfde eeuw een geliefde plek dat bezocht werd door vele pelgrims maar ook Koningen en Koninginnen. Vanaf de vijfde eeuw is dit dan ook voor velen met koninklijke bloed de laatste rustplaats geworden. De resten zijn nog steeds te vinden in de Basilique. In de middeleeuwen was het gebied rondom de Basilique een geliefde bestemming, het was er toen vast prachtig. Nu is het een buurt waar vele nationaliteiten wonen die minder te besteden hebben. De gebouwen in het gebied zijn helaas in slechte staat en vaak vervallen. De lokalen zijn ook niet de type personen die de Basilique regelmatig zullen bezoeken. Ontwerper en artiest Lamyne M probeert met zijn expositie deze doelgroep te bereiken en de drempel te verlagen voor de lokalen om eens een bezoekje te brengen aan de prachtige Basilique.

Goed om te zien dat Parijs besloten heeft om geld te spenderen het gebouw schoon te maken. Alhoewel ze nog aan het schoonmaken waren toen we de Basilique bezochten, is de buitenkant zo goed als schoon. Het gebouw mist een toren maar met of zonder extra toren is het gebouw prachtig, binnen en buiten een echt gothic kunstwerk.

Als je het gebouw binnenstapt en door de grote massive deuren bent, voel je gelijk het serene. Het prachtige licht door de kleurrijke ramen in lood, waarmee de prachtige donkere delen in de Basilique worden verlichten en daarmee alle prachtige gothic details te zien zijn. Het gebouw is waarlijk prachtig elegant. Voor degenen die Lord of de Rings hebben gezien, je krijgt hetzelfde gevoel als je voor het eerst Rivendell (Paleis van de elfen) ziet in Lord of the Rings.

In dit mooie gebouw, toont Lamyne M geboren in 1977 in Kamaroen zijn collectie “Royal Gowns”. De inspiratie van deze artistieke collectie “Royal Gowns” heeft de ontwerper gehaald bij de Koninginnen en Prinsessen wiens resten zich nog in de Basilique bevinden. Elk ontwerp is uniek. De ontwerper heeft voor elk Koningin en Prinses zorgvuldig het materiaal van de stof, kleur en print geselecteerd. Deze materialen, kleur en prints worden vaak gedragen door de huidige bewoners van Saint-Denis, bijvoorbeeld Afrikaase stoffen, denim, jersey en traditionele kleding van Noord Afrika. Hiermee hoopt de ontwerper de huidige bewoners van Saint-Denis te bereiken en de drempel voor hen te verlagen om het mooie Basilique te bezoeken. Niet alleen zijn de ontwerpen prachtig, het verhaal achter elk ontwerp is ook erg mooi. Lamyne M heeft hier goed over nagedacht.

DSC_0023

 

DSC_0035

 

DSC_0112

 

Bestand 20-03-16 21 59 08

 

Bestand 20-03-16 22 01 26

 

DSC_0131

 

DSC_0061

 

Bestand 20-03-16 22 02 12

 

Bestand 20-03-16 21 59 30

 

 

Bestand 20-03-16 21 57 57

 

Bestand 20-03-16 21 57 44

 

Bestand 20-03-16 21 57 31

 

Bestand 20-03-16 21 57 14

 

Bestand 20-03-16 21 56 56

 

Bron:

http://www.lamyne-m.com

http://www.monuments-nationaux.fr/en/News/Discover-the-Sainte-Chapelle

Advertisement