Een Maori maaltijd

Nooit gedacht dat ik ooit aan een echte Maori maaltijd zou mogen deelnemen.

Een van werelds oudste en nog goed bewaarde culturen is die van de Maori in New Zealand. Gedurende mijn bezoek in New Zealand heb ik mensen van enkele stammen in het Noorder- en Zuidereiland mogen ontmoeten.

In the Bay of Island heb ik Honey en zijn familie ontmoet, gedurende een excursie op de rivieren waar we leerden te peddelen zoals Maori’s dat doen. Een video kun je zien op de blog in het Engels (chicenzo.com)

Tijdens een mooie lange wandeling van ruim 11 km, in het Whirinaki Forest Park met een kleine groep mensen, werden we begeleid in het park door 2 Maori gidsen. De gidsen zijn opgegroeid in het park en hebben daar toen ze klein waren spelenderwijs alle delen van het bos leren kennen. We hebben gedurende de wandeling van alles geleerd en geproefd. Wat kan wel en niet gegeten worden en wat kan gebruikt worden als medicijn.

In Roturua, heb ik een “marae” bijgewoond, een zang en dans voorstelling van een Maori stam die in dit gedeelte van het land woont.

De Maori’s leren hun kinderen tegenwoordig het cultuur met zang en dans. Het is prachtig om te zien hoe zo’n eeuwenoude cultuur nog zo goed kan bestaan in het moderne leven van vandaag. De Maori’s die ik heb ontmoet zijn trotse mensen en blij met het cultuur dat ze hebben meegekregen. Ze vertellen eenieder die het maar wil over hun cultuur. Ze worden hiervoor ook erg gerespecteerd door de Kiwi’s (de lokale blanken) en bezoekers van New Zealand. De kennis die zij hebben over het natuur van New Zealand is erg waardevol voor het land. Ze kunnen met passie vertellen over het verleden, hoe het was en wat er verloren is maar ook wat er nu nog steeds is voor ons om te zien. Belangrijke les die je in New Zealand meekrijgt van de Maori’s is dat de natuur ons alles kan bieden wat we nodig hebben, dat we dat niet mogen kappot maken. Mooi en erg waar!

De avond in Roturua werd afgesloten met een echte “hangi”, Maori maaltijd. Hoe smaakt een Maori maaltijd? Eigenaardig maar verrassend lekker! De kip, bereid in de grond heeft een rokerige grond smaak. De maaltijd was opgediend als een buffet, met verschillende Maori- en traditionele Engelse lekkernijen.

De Maori in Roturua kookten hun eten in de grond. De grond in Roturua is warm, de aardkorst is er heel erg dun. Er is dan ook geen vuur nodig om je eten te koken. Vanwege hygiene regelgevingen in New Zealand mogen de Maori niet meer het eten in doeken koken in de grond. Het eten wat wij hebben gegeten is dan ook bereid in een groot bak en onder de grond geplaatst. Alhoewel de kip niet in een doek direct in de grond is gekookt maar in een bak, ruik je toch het rokerige en grond in de kip.

 

Bestand 28-03-16 14 38 01

 

 

IMG_3175

 

 

Bestand 28-03-16 14 37 13

 

 

Bestand 28-03-16 14 37 30

 

 

Bestand 28-03-16 14 37 42

 

 

Bestand 28-03-16 14 39 28

 

 

Bestand 28-03-16 14 39 44

 

 

Bestand 28-03-16 14 40 00

 

 

Bestand 28-03-16 14 40 15

 

 

Bestand 28-03-16 15 41 46

 

 

Bestand 28-03-16 15 42 02

 

 

Bestand 28-03-16 15 42 22

Advertisement